Nieuwe datum cursus draaien en cursus frezen

De afgelopen maanden is gebleken dat wij op een verantwoorde wijze praktijkonderwijs kunnen verzorgen met inachtneming van geldende coronamaatregelen.

Op zaterdag 12 juni zullen wij weer een cursus draaien én een cursus frezen verzorgen.

Inschrijven kan via deze link: http://www.lisacademy.nl/1-daagse-cursussen-draaien-en-frezen/

Geplaatst in Uncategorized | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwe datum cursus draaien en cursus frezen

Nieuwe datum cursus glasbewerken (vol)

De afgelopen maanden is gebleken dat wij op een verantwoorde wijze praktijkonderwijs kunnen verzorgen met inachtneming van geldende corona maatregelen.

Op 11 juni zullen wij weer een cursus glasbewerken verzorgen!

Inschrijven kan via deze link: http://www.lisacademy.nl/lis-academy-practicumcursus-glasbewerken/

Geplaatst in Uncategorized | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwe datum cursus glasbewerken (vol)

Educatie platform voor professionals in Optica en fotonica

De Leidse instrumentmakers School (LiS) heeft samen met het Dutch Optics Centre (DOC), een samenwerking tussen de Technische Universiteit Delft en TNO,  en de Haagse Hogeschool (HHS) het Lifelong Optics Learning opleidingsplatform opgezet voor professionals in optica en fotonica.

Het doel is om praktisch, toetsbaar en modulair onderwijs aan te bieden op MBO, HBO en Academisch niveau door middel van maatwerk. Dit is beschikbaar voor allerlei bedrijven die zich primair of secundair begeven in het werkveld van de  optica en fotonica. Het project wordt gesubsidieerd door het Nederlands Ministerie van Sociale Zaken in het kader van de SLIM-stimuleringsregeling voor leren en ontwikkelen in het MKB.

Vier MKB-ondernemingen  (Hyperion, DJM, Admesy en Optics11) vervullen een voortrekkersrol in het inventariseren en ontwerpen van het onderwijs curriculum voor dit platform

Om maatwerk te kunnen leveren worden de betrokken bedrijven “doorgelicht” d.m.v.  bedrijfsscans door optische specialisten vanuit TNO en de genoemde onderwijsinstellingen. Hieruit volgt een rapportage met kenmerken die als input dienen voor het vormgeven van het onderwijs curriculum van het Lifelong Optics Learning platform.

Het curriculum zal bestaan uit (online) colleges en trainingen met zelfstudie, practica en praktijk opdrachten. Een team van docenten in het optica en fotonica domein zal de verworven kennis en vaardigheden toetsen. Daarnaast wordt door de terugkerende bedrijfsscans het curriculum up-to-date gehouden.

Bedrijven die geïnteresseerd zijn om deel te nemen aan het Lifelong Optics Learning platform kunnen contact opnemen met de coördinator of met Bart Snijders van het Dutch Optics Centre.

Geplaatst in Uncategorized | Reacties uitgeschakeld voor Educatie platform voor professionals in Optica en fotonica

Vanwege het coronavirus zijn de cursussen op 6 april uitgesteld

Update 16 maart 2020: Wegens de nieuwe richtlijnen van het RIVM is de LiS gesloten tot en met 6 april. Nieuwe data voor de cursus draaien en glasbewerken maken wij zo spoedig mogelijk bekend.

Geplaatst in Uncategorized | Reacties uitgeschakeld voor Vanwege het coronavirus zijn de cursussen op 6 april uitgesteld

LiS krijgt extra subsidie uit Regionaal investeringsfonds MBO

LiS krijgt extra subsidie uit Regionaal investeringsfonds MBO

De LiS kan met deze subsidie haar lesprogramma’s verrijken op het terrein van de astronomie en ruimtevaart.

Op 24 oktober heeft minister Jet Bussemaker (OCW) bekend gemaakt dat de Leidse instrumentmakers School ruim 500.000 euro ontvangt uit het Regionaal Investeringsfonds MBO voor de periode 2017-2020. Op dit moment ontbreekt het aan een specifieke MBO-opleiding die zich richt op instrumentatie en onderdelen voor de ruimtevaart en astronomie. De LiS wil de subsidie gebruiken om dit gat op te vullen door specialisaties binnen het bestaande lesprogramma te ontwikkelen, bijvoorbeeld in de vorm van stage of keuzemodule. Daarnaast zal een gedeelte van de subsidie gebruikt worden om het mogelijk te maken dat bedrijven en (onderzoeks)instellingen samen met studenten innovatieve opdrachten op het gebied van de ruimtevaart en astronomie uit voeren (zowel op school als bij de bedrijven). Wij danken de minister in het vertrouwen dat ze stelt, in ons en de bij deze aanvraag betrokken partners.

 

Geplaatst in onderwijs | Reacties uitgeschakeld voor LiS krijgt extra subsidie uit Regionaal investeringsfonds MBO

ZITO13: “Zorgtechniek Werkwalhalla”

Het Leidsch Dagblad heeft een verslag geschreven over de ZITO13-bijeenkomst georganiseerd door o.a. LiS, ROC Leiden en Hogeschool Leiden. Klik hier voor het verslag van het Leidsch Dagblad.

Geplaatst in beurzen en evenementen | Reacties uitgeschakeld voor ZITO13: “Zorgtechniek Werkwalhalla”

Summer School over Maakbaarheid een succes

Afgelopen augustus vond de 1e editie van de LiS Academy Summer School over Maakbaarheid plaats. 20 cursisten uit de high-tech industrie hebben waardevolle kennis opgedaan over het maken van precisiecomponenten middels draaien, frezen, slijpen, aluminium gieten, plaatwerken en vonkeroderen. De cursisten – werkzaam als ontwerper / engineer bij o.a. ASML, Mapper Lithography, NTS Mechatronics, Frencken, IBS Precision Engineering en Bronkhorst High-Tech waardeerden de cursus met een rapportcijfer 8. Naast de LiS waren cursuspartners zoals Suplacon, Hittech Group, Ter Hoek Vonkerosie, Hembrug, TNO en Settels Savonije van Amelsvoort actief betrokken. Tevens is support gegeven door de brancheverenigingen DSPE (mede-initiator), DPT en FME. In dit najaar volgt meer informatie over LiS Academy cursussen voor 2014.

Geplaatst in onderwijs | Reacties uitgeschakeld voor Summer School over Maakbaarheid een succes

LiS Academy Summer School 2013 volgeboekt

De LiS Academy Summer School 2013 gaat van start op 27 augustus 2013. Er is plaats voor maximaal 20 cursisten. Sinds vandaag is het maximum aantal cursisten bereikt en is de cursus volgeboekt. Geregistreerde cursisten zijn afkomstig van bijvoorbeeld ASML, Mapper Lithography, NTS Mechatronics, Frencken en Bronkhorst High-Tech.

Geplaatst in onderwijs | Reacties uitgeschakeld voor LiS Academy Summer School 2013 volgeboekt

VUMC zet stappen richting goedkope bioprinter

Het printen van 3D-structuren die mede bestaan uit organische materialen is sterk in opkomst. De techniek biedt perspectieven om weefsel of zelfs organen te printen en klinisch toe te passen. Het VU Medisch Centrum wil wetenschappelijk onderzoek op dit vlak versnellen via een doorontwikkeling van de bestaande opensource 3D-printer Ultimaker naar een goedkope bioprinter. Het ontwikkelproject is gestart in samenwerking met Protospace, de Hogeschool van Amsterdam en de Leidse Instrumentmakersschool. Een artikel van LiS, VUmc en Protospace in Mechatronica Magazine. Zie online en pdf.

 

Geplaatst in LiS Engineering, onderwijs | Reacties uitgeschakeld voor VUMC zet stappen richting goedkope bioprinter

High-Tech Systems Event en Fotonica Evenement

Eind april 2013 was de LiS en LiS Academy met beursstands aanwezig op zowel het High-Tech Systems Event (Eindhoven) als de Fotonica Evenement (Veldhoven). Met deze aanwezigheid laat de LiS zien dat het zich sterk verbonden voelt met het high-tech bedrijfsleven en de wetenschap.

Tijdens het High-Tech Systems Event hebben bezoekers kennis kunnen maken met een LiS-studente thans aan het afstuderen bij de sectie Ontwikkeling van de VUmc-afdeling Fysica en Medische Technologie. Zij ontwikkelt een “Fysiological Spine Loading Device” om onderzoek naar tussenwervelschijven (denk aan protheses en patches) mogelijk te maken. Een oud-LiS-student toonde zijn afstudeerproject bij DEMCON: ontwikkeling én realisatie van een eenvoudige robotarm op basis van o.a. standaard servo’s. Voorts werd een zogenaamde luchtkar van Hittech Multin getoond op basis van twee ontwerpvarianten: een basis frame van plaatwerk met diverse verbindingen en een basis frame uit één stuk gegoten metaal. Tijdens het High-Tech Systems Event zijn bezoekers geïnformeerd over de komende LiS Academy Summer School over Maakbaarheid (27 – 31 augustus 2013), niet alleen bij de LiS-beursstand maar bij de beursstand van de branchevereniging DSPE (Dutch Society for Presision Engineering). Klik hier voor meer informatie over deze cursus.

Het Fotonica Evenement werd verlevendigd door de glasblazers van de LiS. Het construeren van technisch glaswerk gebruikt in wetenschappelijke en industriële opstellingen is een bijzonder vak. De LiS is de enige vakschool in Nederland waar glasblazers voor technisch glaswerk worden opgeleid. Tijdens het Fotonica Evenement heeft de LiS opdrachten geworven voor het maken van technisch glaswerk voor bedrijven en wetenschappelijke instellingen. Heeft u technisch glaswerk te realiseren? U kunt contact opnemen met de glasblaasafdeling van de LiS: telefoon 071-5681168 en website www.LiS-mbo.nl.

Geplaatst in beurzen en evenementen, partnership | Reacties uitgeschakeld voor High-Tech Systems Event en Fotonica Evenement