Data voor de metaalbewerkings cursussen in de tweede helft van 2018 bekend

De nieuwe data voor de cursus draaien (op zaterdag 13 oktober 2018) en voor de cursus frezen (op zaterdag 17 november 2018) zijn bekend. Inschrijven kan vanaf nu.

Posted in Cursussen, onderwijs | Comments Off on Data voor de metaalbewerkings cursussen in de tweede helft van 2018 bekend

Nieuwe data voor de LiS cursussen in 2018 bekend

De eerste data voor de LiS cursussen in 2018 zijn bekend.

Op zaterdag 10 maart 2018 zal er een cursus draaien plaatsvinden,
op zaterdag 24 maart 2018 zal er een cursus frezen plaatsvinden en,
op donderdag 29 maart vindt de cursus glasbewerken plaats.

Voor meer informatie zie de links

Posted in Uncategorized | Comments Off on Nieuwe data voor de LiS cursussen in 2018 bekend

Datum voor de cursus Maakbaarheid is bekend

De data voor de cursus maakbaarheid zijn bekend.

Van maandag 30 oktober tot en met vrijdag 3 november wordt weer de cursus maakbaarheid gegeven. Inschrijven kan via deze link.

 

Posted in Cursussen, onderwijs | Comments Off on Datum voor de cursus Maakbaarheid is bekend

Nieuwe cursusdata voor eerste helft 2017 bekend

De nieuwe cursus data voor begin 2017 zijn bekend.

De glascursus zal plaatsvinden op:

  • woensdag 29 maart
  • donderdag 15 juni

De draaicursus zal plaatsvinden op:

  • dinsdag 4 april

De freescursus zal plaatsvinden op:

  • woensdag 28 juni
Posted in Cursussen, onderwijs | Comments Off on Nieuwe cursusdata voor eerste helft 2017 bekend

LiS krijgt extra subsidie uit Regionaal investeringsfonds MBO

LiS krijgt extra subsidie uit Regionaal investeringsfonds MBO

De LiS kan met deze subsidie haar lesprogramma’s verrijken op het terrein van de astronomie en ruimtevaart.

Op 24 oktober heeft minister Jet Bussemaker (OCW) bekend gemaakt dat de Leidse instrumentmakers School ruim 500.000 euro ontvangt uit het Regionaal Investeringsfonds MBO voor de periode 2017-2020. Op dit moment ontbreekt het aan een specifieke MBO-opleiding die zich richt op instrumentatie en onderdelen voor de ruimtevaart en astronomie. De LiS wil de subsidie gebruiken om dit gat op te vullen door specialisaties binnen het bestaande lesprogramma te ontwikkelen, bijvoorbeeld in de vorm van stage of keuzemodule. Daarnaast zal een gedeelte van de subsidie gebruikt worden om het mogelijk te maken dat bedrijven en (onderzoeks)instellingen samen met studenten innovatieve opdrachten op het gebied van de ruimtevaart en astronomie uit voeren (zowel op school als bij de bedrijven). Wij danken de minister in het vertrouwen dat ze stelt, in ons en de bij deze aanvraag betrokken partners.

 

Posted in onderwijs | Comments Off on LiS krijgt extra subsidie uit Regionaal investeringsfonds MBO

ZITO13: “Zorgtechniek Werkwalhalla”

Het Leidsch Dagblad heeft een verslag geschreven over de ZITO13-bijeenkomst georganiseerd door o.a. LiS, ROC Leiden en Hogeschool Leiden. Klik hier voor het verslag van het Leidsch Dagblad.

Posted in beurzen en evenementen | Comments Off on ZITO13: “Zorgtechniek Werkwalhalla”

Summer School over Maakbaarheid een succes

Afgelopen augustus vond de 1e editie van de LiS Academy Summer School over Maakbaarheid plaats. 20 cursisten uit de high-tech industrie hebben waardevolle kennis opgedaan over het maken van precisiecomponenten middels draaien, frezen, slijpen, aluminium gieten, plaatwerken en vonkeroderen. De cursisten – werkzaam als ontwerper / engineer bij o.a. ASML, Mapper Lithography, NTS Mechatronics, Frencken, IBS Precision Engineering en Bronkhorst High-Tech waardeerden de cursus met een rapportcijfer 8. Naast de LiS waren cursuspartners zoals Suplacon, Hittech Group, Ter Hoek Vonkerosie, Hembrug, TNO en Settels Savonije van Amelsvoort actief betrokken. Tevens is support gegeven door de brancheverenigingen DSPE (mede-initiator), DPT en FME. In dit najaar volgt meer informatie over LiS Academy cursussen voor 2014.

Posted in onderwijs | Comments Off on Summer School over Maakbaarheid een succes

LiS Academy Summer School 2013 volgeboekt

De LiS Academy Summer School 2013 gaat van start op 27 augustus 2013. Er is plaats voor maximaal 20 cursisten. Sinds vandaag is het maximum aantal cursisten bereikt en is de cursus volgeboekt. Geregistreerde cursisten zijn afkomstig van bijvoorbeeld ASML, Mapper Lithography, NTS Mechatronics, Frencken en Bronkhorst High-Tech.

Posted in onderwijs | Comments Off on LiS Academy Summer School 2013 volgeboekt

VUMC zet stappen richting goedkope bioprinter

Het printen van 3D-structuren die mede bestaan uit organische materialen is sterk in opkomst. De techniek biedt perspectieven om weefsel of zelfs organen te printen en klinisch toe te passen. Het VU Medisch Centrum wil wetenschappelijk onderzoek op dit vlak versnellen via een doorontwikkeling van de bestaande opensource 3D-printer Ultimaker naar een goedkope bioprinter. Het ontwikkelproject is gestart in samenwerking met Protospace, de Hogeschool van Amsterdam en de Leidse Instrumentmakersschool. Een artikel van LiS, VUmc en Protospace in Mechatronica Magazine. Zie online en pdf.

 

Posted in LiS Engineering, onderwijs | Comments Off on VUMC zet stappen richting goedkope bioprinter

High-Tech Systems Event en Fotonica Evenement

Eind april 2013 was de LiS en LiS Academy met beursstands aanwezig op zowel het High-Tech Systems Event (Eindhoven) als de Fotonica Evenement (Veldhoven). Met deze aanwezigheid laat de LiS zien dat het zich sterk verbonden voelt met het high-tech bedrijfsleven en de wetenschap.

Tijdens het High-Tech Systems Event hebben bezoekers kennis kunnen maken met een LiS-studente thans aan het afstuderen bij de sectie Ontwikkeling van de VUmc-afdeling Fysica en Medische Technologie. Zij ontwikkelt een “Fysiological Spine Loading Device” om onderzoek naar tussenwervelschijven (denk aan protheses en patches) mogelijk te maken. Een oud-LiS-student toonde zijn afstudeerproject bij DEMCON: ontwikkeling én realisatie van een eenvoudige robotarm op basis van o.a. standaard servo’s. Voorts werd een zogenaamde luchtkar van Hittech Multin getoond op basis van twee ontwerpvarianten: een basis frame van plaatwerk met diverse verbindingen en een basis frame uit één stuk gegoten metaal. Tijdens het High-Tech Systems Event zijn bezoekers geïnformeerd over de komende LiS Academy Summer School over Maakbaarheid (27 – 31 augustus 2013), niet alleen bij de LiS-beursstand maar bij de beursstand van de branchevereniging DSPE (Dutch Society for Presision Engineering). Klik hier voor meer informatie over deze cursus.

Het Fotonica Evenement werd verlevendigd door de glasblazers van de LiS. Het construeren van technisch glaswerk gebruikt in wetenschappelijke en industriële opstellingen is een bijzonder vak. De LiS is de enige vakschool in Nederland waar glasblazers voor technisch glaswerk worden opgeleid. Tijdens het Fotonica Evenement heeft de LiS opdrachten geworven voor het maken van technisch glaswerk voor bedrijven en wetenschappelijke instellingen. Heeft u technisch glaswerk te realiseren? U kunt contact opnemen met de glasblaasafdeling van de LiS: telefoon 071-5681168 en website www.LiS-mbo.nl.

Posted in beurzen en evenementen, partnership | Comments Off on High-Tech Systems Event en Fotonica Evenement